Bedre træning med bedre nattesøvn

Man kommer ikke udenom, at ens nattesøvn spiller en stor rolle i forhold til at kunne præstere rent sportsligt.

For det er under søvnen, at kroppen genopbygger sig selv efter dagens aktiviteter. Så hvis man træner hårdt og ikke får søvnkvalitet nok, så får man mindre træningseffekt, og man vil også præstere dårligere under sine træninger.

Det er især væksthormon (GH/growth hormone), som er ansvarlig for genopbygning af kroppens celler. Og hvis søvnen er god, så er niveauet af GH højt om natten, hvorfor man reparerer sig selv bedre.

Det er især under den dybe søvn, at GH stiger, og hvis man derfor mangler dyb søvn, så kan det på længere sigt påvirke kroppens evne til at præstere under sport.

I artiklen: Sådan sover man godt om natten gennemgås nogle tiltag, man kan tage for at sove bedre om natten og hermed øge potentialet for at præstere bedre under sine træninger.

Sørg for at få den rette mængde motion – hverken mere eller mindre

Søvn påvirker ens træningsevne, men træningen påvirker også søvnen. Det gælder derfor om at finde den rette balance, så du hverken træner for meget eller for lidt.

Det bedste du kan gøre for at finde ud af, hvor ofte du skal træne, og hvornår du skal lægge dine træningspas er at lytte til din krop og supplere op med evt. objektive målinger fra et pulsur.

Hvis du fx køber dig et Polar M2 pulsur, så får du information om, om du er undertrænet, overtrænet, eller om du træner tilpas meget og ofte.

Alt, hvad du skal gøre er at bruge dit pulsur under dine træninger, og så oprette en gratis profil på https://flow.polar.com/. Der kan du så trække en masse statistikker – heriblandt statistik på din restitutionsstatus (eksempel vist herunder).

Rapport over restitutionsstatus så du ved, om du træner tilpas meget og tilpas hårdt

Som du kan se på fotoet, så er der den orange zone, som angiver overreaching/overtræning. Der er en grøn zone, som er den effektive zone, og hvor du bør ligge.

Og så er der lysegrøn zone, der angiver, at din form opretholdes men ikke forbedres. Og så den grå zone, der angiver, at du er undertrænet.

Lige når man starter med at træne, så skal der ikke ret meget træning til, før at man er overtrænet. Men efter noget tid, så bliver man bedre til at ramme den effektive zone.

Når man er i den effektive zone, så træner man tilpas hårdt og tilpas ofte til at forbedre sig. Og man træner hverken for meget eller for lidt.

Overblik over træningshistorik så man ved, hvor meget man ca. kan træne for at ligge i den effektive zone

Man kan så sammenholde ens træningshistorik med restitutions-statistikken, som vi så før. På den måde kan få en ide om, hvor ofte man kan træne, hvor hårdt man kan træne, og hvor lang tid man kan træne i forhold, hvis man skal være i den effektive zone.

Ens tolerance for træning stiger selvfølgelig, desto oftere, længere og hårdere man træner, men ved at holde øje med sin restitutionsstatus og sammenholde det med træningshistorikken, får man en god ide om, hvordan man skal tilrette sine træninger, så det ikke bliver for meget eller for lidt.

Træning påvirker søvnen og vice versa

Hvis du derfor sørger for at ligge i den effektive zone, når du træner, så burde du forbedre din søvn, fordi du træner tilpas.

Og fordi din søvn forbedres, så er potentialet for at forbedre dine træninger også større. Når man træner tilpas, så øger man også mængden af GH, som omtalt er positivt for kroppen, fordi det hjælper med regeneration af cellerne.

Men hvis man træner for meget, så nedsættes GH, og det samme hvis man træner for lidt.

Den gyldne mellemvej gælder også i forhold til træning.

Husk at sove i en god seng for at få optimal søvnkvalitet

Mange overser det helt indlysende for at sove godt om natten. Det er selvfølgelig, at man sover i en god seng!

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page