Begynder styrketræningsprogram

Styrke,- og bodybuildingsprogrammer

Jeg er fysioterapeut og har lavet en række træningsprogrammer. Heriblandt styrke- og bodybuildingsprogrammer. Det er vigtigt, at du kender forskellen mellem styrketræning og bodybuilding inden, at du går videre. 


Se programoversigten

Begynder styrketræningsprogram. Overall styrketræningsprogram

Begynder styrketræningsprogram

Før at du går i gang med et begynder styrketræningsprogram, så er det vigtigt, at du kan skelne mellem styrketræning og bodybuilding. Hvis du gerne vil have store muskler, så er det ikke et styrketræningsprogram, du er ude efter, så er det et bodybuildingsprogram. Du kan læse om forskellen i styrketræning vs bodybuilding, eller læse min e-bog: Become stronger or grow muscles.

Skal du starte med et fullbody eller et split-program?

Læs om hvad et fullbody og et splitprogram er her.

Der er ikke nogen undersøgelser, der konkluderer på, om et fullbody træningsprogram er bedre end et split-program, hvis man er begynder. I det følgende vil jeg komme ind på nogle forskelle imellem programmerne, og så kan du selv vurdere, hvilket et af dem der passer bedst til dig.

Fullbody træningsprogrammet

Som jeg uddyber i indlægget ovenfor, så går fullbody træningsprogrammet ud på, at du træner hele kroppen, når du træner.

Split træningsprogrammet

Split træningsprogrammet går ud på, at du splitter muskelgrupperne op over flere dage. Der findes 2,- og 3 splitprogrammer. Hvis det er et 2 splitprogram, så træner du en muskelgruppe 2 gange om ugen. Hvis det er et 3, så er det 3 gange om ugen. I et 2 split-program kan du fx træne ryg, mave og biceps mandag og onsdag. Tirsdag og torsdag kan du træne bryst, skulder og triceps, og fredage,- og søndage, kan du træne ben.

Så hvad skal du vælge som begynder til et styrketræningsprogram (eller et bodybuildingsprogram)?

Split-programmet har den fordel, at du kan fokusere mere intensivt på en muskelgruppe. Fx ryg. Dvs. at din træningsvolumen (reps x sæt x vægt) i rygøvelserne typisk er større i et split-program end i et fullbody. Med andre ord – du skal fx kun træne ryg, biceps og mave på træningsdagen ved et split. I et fullbody skal du træne ryg, biceps, triceps, skulder, bryst, mave og ben på træningsdagen. I et split-program kan du derfor nå mange flere reps og sæt til hver muskelgruppe end ved et fullbody. Og det derfor at den ambitiøse altid træner efter split-program princippet. Det er det mest effektive, men det kræver også flere træningsdage. Mit råd er derfor, at hvis du har tid og lyst til at træne mere end 3 gange om ugen, så kan du med fordel påbegynde et split-træningsprogram. Hvis ikke – så er et fullbody-program at foretrække.


Se programoversigten

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page