Er det sundt at løbe?

Er det sundt at løbe?

For at finde ud af, om det er sundt at løbe, så kan vi tage et kig på meta-analysen: Is running associated with a lower risk of all-cause, cardiovascular and cancer mortality, and is the more the better? A systematic review and meta-analysis

En meta-analyse sammenholder resultater fra flere studier, der har testet det samme. Dermed konkluderer en meta-analyse på baggrund af flere studiers resultater og ikke bare et enkelt studie. 

Derfor er meta-analyser de mest troværdige videnskabelige artikler, og de er placeret øverst i det såkaldte evidenshierarki.

Denne meta-analyse sammenholder 14 studier, der tilsammen inkluderer i alt 232.149 deltagere. 

I alt blev 25.951 dødsfald registreret over en periode på 30-40 år. Meta-analysen finder, at det er sundt at løbe, og at det reducerer risikoen for at dø med 23-30 % i forhold til, hvis ikke man løb.

Meta-analysen konkluderer, at det er sundt at løbe

 

Meta-analysen fandt ingen sammenhæng mellem hvor ofte man løb om ugen, hvor lang tid man løb, hvor hurtigt man løb, eller hvor meget man totalt set løb i forhold til at forbedre sundheden. 

 

Dette foreslår, at selv små mængder løbetræning (fx et par gange om ugen) er lige så godt, som hvis man løb flere gange om ugen i forhold til at forbedre sundheden og reducere risikoen for død med 23-30 %.

Hvor ofte er det sundt at løbe?

Men samtidigt så kan man i meta-analysens konklusion læse, at høje doser løbetræning ikke nødvendigvis giver fordele i forhold til beskyttelse mod død (af alle slags).

Dvs. at den beskyttende effekt på 23-30 % muligvis aftager, hvis man løber for ofte.

Er det sundt at løbe?

Hvor langt er det sundt at løbe?

Meta-analysens konklusion er derfor en lille smule uklar og modsigende i forhold til, om det er sundt at løbe langt eller ej, fordi konklusionen på den ene side siger, at løbetræning, uanset hvor ofte, højst sandsynligt ville føre til en betydelig øget sundhed i befolkningen.

Men samtidigt siger konklusionen også, at “høje doser” løbetræning muligvis ikke giver en beskyttende effekt. 

Så er det sundt at løbe langt, eller er det bedre at løbe mindre langt? Er det bedste at løbe få ture end mange ture? Og hvordan definerer man “høje doser” løbetræning? Er det 10 km hver dag, hver anden dag eller noget tredje?

Iformsupports konklusion på om det er sundt at løbe

Hvis man vil være på den sikre side – dvs. sikre sig at løbetræning er sundt, så er det bedre at løbe 2-3 gange om ugen og holde sig til mindre distancer 5-7 km.

Om du løber hurtigt eller langsomt spiller ingen rolle.

Dette konkluderer meta-analysen klart. 

Ved blot at løbe 2-3 gange om ugen risikerer du ikke at opnå “høje doser” løb og du risikerer ikke, at sundhedseffekterne udebliver.

Og du kan være sikker på, at din løbetræning er sundt for dig. Denne konklusion modstrider ikke fundene i meta-analysen.

Er det sundt at løbe halvmaraton?

Et halvmaraton må siges at være en lang distance, og de fleste mennesker bliver nødt til at træne sig op til at kunne løbe en halvmaraton.

Der kan derfor være en risiko for, at et halvmaraton er for lang en distance og dermed ikke sundt. 

Men det er nødvendigt at undersøge dette nærmere i form af studier, hvis du vil have et sandfærdigt svar.

For der er sikkert forskel på, om du løber et halvmaraton om ugen, om måneden eller 1 gang om året.

Fordele ved løb 

Der sker mange fysiologiske ændringer i kroppen, når man løber. Dvs. at der er fordele ved løb, som meta-analysen konkluderer. 

Fx har løbere en bedre arteriel funktion. Dvs. at de har sundere blodårer i forhold til dem, der ikke løbetræner.

Løbere kan derfor bedre “komme afsted” med at spise fed mad, som primært findes i animalske produkter. 

Du kan se denne video, hvor Dr. Michael Gregor sammenligner løbere med veganere i forhold til deres arterielle funktion. 

Forbløffende nok så vinder veganerne – også selvom de ikke løb.

Men hvis ikke du er veganer, så kan løbetræning hjælpe dig med at holde dine blodårer sunde, selvom du måtte spise kød fra tid til anden.

Se videoen her.

Husk at restituere mellem dine løbetræninger

En grund til at 2-3 gange løbetræning om ugen er sundt kan også skyldes, at din krop når at restituere mellem dine løbetræningspas.

Hvis du løber hver dag, så kan der være en risiko for, at du ikke når at restituere, og derfor svækker kroppen i stedet for at bygge den stærkere.

Du kan se restitutionskurven, herunder. Inden, at du påbegynder din løbetræning, så har du et udgangspunkt.

Når du begynder at løbe, så nedbryder du kroppen og efter din løbetur, så er din krop svagere end før, at du løb.

Når du så restituerer i ca. 24-48 timer, så superkompenserer kroppen.

Dvs. at kroppen er bygget stærkere end før din løbetur.

Her skal du så sørge for, at sætte en ny løbetur ind, for hvis ellers flader kurven ud igen og når tilbage til dit første udgangspunkt (før din første træning). 

Det at time sin træning, så man rammer peaking-perioden/superkompensationspunktet er vigtigt, når man vil have fremskridt i sit løb.

Og hvis ikke man får sin restitution, så bliver man ved med at svække kroppen, og det er selvfølgelig usundt.

Hvis man tænker restitution ind i forhold til meta-analysens fund om, at man muligvis ikke får sundhedseffekter, hvis man løber for meget, så giver det jo fin mening.

Kroppen skal have tid til at “komme sig”.

Del gerne artiklen:

Relaterede artikler om løbetræning

Hvis du kunne tænke dig at løbetræne på et løbebånd, så kan du læse følgende artikler:

  1. Løbebånd med god affjedring
  2. Vejledning i køb af løbebånd

Hvis du vil vide, hvordan du forbedrer din kondition via løbetræning, så kan du læse artiklen: Sådan forbedrer du din kondition.

Artikler relateret til knæproblemer som kan opstå i forbindelse med løb

  1. Løberknæ
  2. Smerter i knæet ved bøjning
  3. Smerter på indersiden af knæet
  4. Få smerter på ydersiden af knæet væk

You cannot copy content of this page