Hjemmetræningsprogram styrketræning


Hvad med et vægtstangssæt til hjemmet?

Hjemmetræningsprogram styrketræning

Her på hjemmesiden kan du finde hjemmetræningsprogrammer til bl.a. styrketræning. Nogle af programmerne kræver træningsudstyr. Andre gør ikke. Se programmerne her.

Forskellen mellem bodybuilding og styrketræning

Jeg tror ikke, at du kender forskellen. De fleste tror, at styrketræning er den træningsform, der giver en flot krop. Dvs. reduceret fedtprocent og større og mere synlig muskulatur. Men det er ikke formålet med styrketræning. Styrketræning handler om at træne sig til mere styrke og går ud på at træne det neuromuskulære system. Dvs. fyringsfrekvens, fyringskoordination samt at adaptere til myofibrillær hypertrofi, som er en muskelvækst, der ikke fylder så meget som den sarcoplasmatiske hypertrofi som ses ved træningsformen, bodybuilding.

 

Bodybuilding som træningsform

Bodybuilding som træningsform handler om at stimulere til den såkaldte sarcoplasmatiske hypertrofi, som er en øget mængde sarcoplasma (læs indlægget: sådan får du store muskler.) Tag titlen med forbehold. Store muskler kan, næsten, kun finde sted, hvis din diæt er rigtig. Diæten styrer meget af dine løbende resultater. Dit program til at få en flot krop skal inkludere:

  1. En høj træningsvolumen
  2. Sarcoplasmatisk rep-interval
  3. Korte pauser
  4. Langsom udførelseshastighed og fokus på den excentriske fase/spændingstilstanden i musklen
  5. Variation i øvelser

En høj træningsvolumen

Træningsvolumen er reps x sæt x vægt. Træningsvolumen skal være høj, og den bør blive højere over tid. Du kan sige, at træningsvolumen er den totale mængde træningsstress, du udsætter kroppen for og dermed også den mængde træningsstress, som din krop skal tilpasse sig til. Og desto bedre form du kommer i, desto mere træningsstress skal der til for, at din krop forbliver i en progressiv og opbyggende tilstand. Et godt bodybuildingsprogram har derfor en høj og progressiv træningsvolumen.

Sarcoplasmatisk rep-interval

Det sarcoplasmatiske rep-interval er det interval, som dine reps bør være inde for. Det er i reglen 6-12 reps, men indimellem kan du også “syre” musklen til med endnu højere reps (20-30). Typisk i et afsluttende sæt. Rep-intervallet er højere end ved styrketræning (1-5 reps), fordi det, ved fokus på større muskler, handler om at opnå så meget udmattelse i musklerne som muligt og gerne også på så kort tid som muligt (the pump).

Korte pauser

Det er bl.a. derfor, at pauserne skal være korte: 10-45 sekunder og gerne med fokus på en gennemsnitspause på ca. 20 sekunder. De korte pauser gør, at træningen bliver intensiv, og at du udtrættes hurtigt og opnår det såkaldte “pump“. The pump er det alle bodybuildere træner for, og de bliver ved indtil, at de mærker det. The pump er indikator for, at din træning har stimuleret til sarcoplasmatisk hypertrofi. Du mærker ikke the pump, når du styrketræner, fordi pauserne er lange og reps er korte, og du udtrætter ikke musklerne på samme måde. Som styrkeatlet ønsker man ikke the pump, fordi the pump gør, at man ikke kan løfte tungt i næste sæt (the pump = udtrætning). Styrkeatleten skal altid kunne løfte tungt og/eller udføre øvelsen i henhold til rate-of-force-development teorien.

Langsom udførelseshastighed og fokus på den excentriske fase/spændingstilstanden i musklen

Hvis målet er store muskler, så skal der altid være mest fokus på den excentriske fase i bevægelsen, fordi det er den fase, der giver størst udtrætning af musklen. Den excentriske fase er “bremse-fasen” i bevægelsen, og sker når du sænker vægten. Hvis du fx squatter, så er det når du går ned, at den excentriske fase sker. Hvis du bænkpresser, så er det, når du sænker vægten mod brystet. Denne fase giver en spændingstilstand i musklen, der udmatter musklen langt mere, end hvad den koncentriske fase gør (modsat excentrisk). Et træningsprogram der giver store muskler skal derfor også fokusere på, at den excentriske fase tager lang tid. Gerne 4-6 sekunder. Som du kan forstå, så handler bodybuilding slet ikke om at kunne løfte tungt. Bodybuilding handler om at udtrætte musklerne, så du mærker the pump og stimulerer til, at de vokser sig større (sarcoplasmatisk hypertrofi). Derfor er det også, fuldkomment, ligegyldigt for bodybuilderen, at folk omkring ham kigger mærkeligt på ham, når han ligger med kun stangen som belastning allerede “dør ud” efter 8 reps. Hvis det er nok belastning til at udmatte ham efter fx 8 reps, så er det bare den belastning, han træner med, i sit sidste sæt.

Variation i øvelser

Det er en fordel at variere øvelserne, fordi at nye øvelser eller øvelser, som man ikke har trænet længe, udtrætter dig hurtigere, fordi din neuromuskulære kontrol og koordination i bevægelsen ikke er modnet/ikke i træning.

Mine træningsprogrammer til hjemmet

Så husk: Hvis dit formål er at opbygge en flot og muskuløs krop, så skal du vælge et bodybuildingsprogram. Et bodybuildingsprogram er altid mest effektivt, hvis du bruger træningsudstyr, men du får også udbytte af programmerne, der ikke kræver det. Hvis dit formål er øget styrke, så skal du vælge et styrketræningsprogram. Disse er også mest effektive, hvis de kræver udstyr. Der er support og en opfølgende samtale med til programmet, hvor jeg sætter dig ind i det. Den opfølgende samtale går ud på, at vi taler sammen, senere, efter at du har kørt programmet i noget tid. Du bestemmer hvornår, at den opfølgende samtale skal finde sted. 


Vis mig hjemmetræningsprogrammerne

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page