Løbebånd uden motor

Løbebånd uden motor

Du kan købe et løbebånd uden motor hos:

Fitnessshoppen (gå til butikken)

Fitnessengros (gå til butikken)

Abilicaonline (gå til butikken)

Apuls (gå til butikken)

Løbebånd uden motor

Der er 2 slags løbebånd.

Det ene er et løbebånd med motor.

Det andet er et løbebånd uden motor.

Hvert løbebånd giver en anderledes træning. På et løbebånd uden motor bliver løbetræningen betydeligt hårdere end på et løbebånd med motor, og træningsudbyttet bliver derfor større, hvis træningstid og løbehastighed er den samme.

Funktionaliteten og teknologien er dog oftest bedre i løbebånd med motor. Fx i forhold til stigningsmuligheder, træningsprogrammer og tilkobling til tablet og smartphone. Derudover så kan mange løbebånd med motor klappes sammen, og de fås også som kompakte løbebånd, hvor de fylder meget lidt, selvom de ikke er foldet.

Men selvom et løbebånd uden motor ikke har alt dette indbygget, så vinder det alligevel mere og mere indpas hos mange, og det er simpelthen på grund af, at træningsudbyttet er større, og så er det bedre egnet til det populære HIIT (se om lidt).

Løbebånd uden motor

På et løbebånd uden motor skaber du selv fremdriften og hastigheden ved at sætte båndet i gang.

Du sætter båndet i gang ved at gå eller løbe på det, og desto hurtigere du bevæger dig, desto hurtigere ruller båndet.

Et løbebånd uden motor er bedst til HIIT

Denne selvskabte bevægelsesenergi er årsag til, at et løbebånd uden motor er særligt egnet til HIIT.

Du kan nemlig træde op på det og sprinte øjeblikkeligt, og båndet det følger bare med. Og når du stopper, så stopper båndet.

Denne fleksibilitet i høj og lav intensitet er grunden til, at et løbebånd uden motor er bedre til HIIT end et løbebånd med motor, for ved et løbebånd med motor skal du til at justere på hastigheden elektronisk, og du kan derfor ikke komme op og ned i fart lige så hurtigt.

Både løb og gang på et løbebånd uden motor kræver mere energi end løb eller gang (30 % så meget) på et løbebånd med motor, hvis hastigheden er den samme.

Dette er forklaringen på, hvorfor træningsudbyttet er større på et løbebånd uden motor (læs videnskabelig artikel) ved samme gå eller løbetempo.

Et andet studie (læs videnskabelig artikel) påviste, at en person der løber på et løbebånd uden motor gennemsnitligt har 20 slag mere i minuttet (puls/heart rate) end en person, der løber på et løbebånd med motor, hvis løbehastigheden er den samme.

Nedenfor kan du se nogle fordele ved et løbebånd uden motor.

Fordele ved et løbebånd uden motor

Øget sværhedsgrad:

Som vi gennemgik, så kræver det mere energi at løbe eller gå på et løbebånd uden motor i forhold til på et løbebånd med motor, hvis hastigheden er uændret. Dette giver bedre potentiale for et godt træningsudbytte.

Egnet til HIIT:

Løbebåndet uden motor egner sig til HIIT, i det der kan ske øjeblikkelige skift mellem lav og høj intensitet.

Ingen elektricitet:

I det at et løbebånd uden motor ikke kræver elektricitet, er du ikke afhængig af at skulle placere det i nærheden af en stikkontakt.

Sikkerhed:

Et løbebånd uden motor stopper, når du stopper. Dette giver en stor brugs-sikkerhed.

Overførbarhed: Et løbebånd uden motor har stor overførbarhed til løb uden for løbebåndet, for ved løb uden for løbebåndet, er der heller ingen ekstern tempo-regulator, som det er tilfældet ved et løbebånd med motor (løbebåndet bestemmer din hastighed).

Ingen hastighedsbegrænsning:

Alle løbebånd med motor har en hastighedsbegrænsning på fx 22 km/t.

Med et løbebånd uden motor er der ingen hastighedsbegrænsning. Hvis du fx kan løbe 30 km/t, så følger båndet bare med.

På et løbebånd med motor ville du aldrig kunne nå din tophastighed og dermed træne din maksimale sprint-kapacitet.

Ulemper ved et løbebånd uden motor

Ledbelastning:

Der er lidt mere belastning på knæ og hofter ved et løbebånd uden motor, fordi du selv skal igangsætte, regulere og standse båndet.

Det er dog på ingen måde et problem, hvis dine led er sunde, men hvis du har slidgigt, så er et løbebånd uden motor slet ikke at foretrække.

Lidt bedre vil det så være med et løbebånd med motor, men helt ideelt så ville en motionscykel være bedst for dig, fordi du ved træning på en motionscykel, slet ikke får stødpåvirkninger på knæ og hofter, fordi der ikke er en afsæt,- og landingsfase.

Incline/hældning:

På et løbebånd med motor kan du justere på hældningen elektronisk, men på et løbebånd uden motor er det nødvendigt at stige af for at ændre på hældningsgraden.

Færre features:

På et løbebånd uden motor er der ikke træningsprogrammer, apps, tilkobling til Smartphone, Ipad etc. Derfor skal man selv planlægge sit træningspas.

Evt. kan du gå på nettet og finde nogle workouts. Det skulle nok være muligt at finde nogle gode workouts, da løbebåndet vinder mere og mere indpas blandt både private og i fitnesskæderne. Prøv fx at tjek den her.

Mindre stabile:

Et løbebånd uden motor er generelt mindre stabile end løbebånd med motor. Du kan fx lægge mærke til, at den maksimale brugervægt er meget mindre på løbebånd uden motor i forhold til dem med motor.

Og stabilitet og maksimal brugervægt hænger sammen. Desto mere brugervægt løbebåndet kan holde til, desto mere stabilt er det, fordi det har større dimensioner og en kraftigere konstruktion.

Løbebånd uden motor

Nedenfor er der nogle danske forhanldere, hvor du kan købe et løbebånd uden motor, og så er der også Amazon, hvor priserne kan være markant lavere.

Løbebånd med motor

I modsætning til et løbebånd uden motor så igangsættes båndet via motoren på et løbebånd med motor. Og motoren styrer således alt, der har med båndet at gøre. Heriblandt hastighed, flow, stigninger og bremsninger.

Derfor er det altid vigtigt at kigge på motorstørrelsen, i det en større motor bedre kan regulere på løbebåndet, end hvad en lille motor kan.

Og så er der det i det, at et løbebånd med en stor motor har en længere levetid, end et løbebånd med en mindre motor, fordi den store motor ikke belastes så meget, når du bruger løbebåndet. Kort sagt: Den kan klare mere, og der slides derfor mindre på det.

En motor på 3-4 HK er helt perfekt. De fleste producenter er udmærket klar over, at motoren bør være 3-4 HK, så de fleste motorer på markedet yder dette, men det er også muligt at finde billige løbebånd med 1-2 HK.

De kompakte løbebånd er jo noget mindre end almindelige løbebånd, og det gælder også for motorstørrelsen. Kompakte løbebånd har 1-2 HK, og derfor også en markant lavere tophastighed (fx 14 km/t) end et traditionelt løbebånd, som typisk har en tophastighed på 22-25 km/t.

Hvis du derfor er en seriøs bruger, som tilbagelægger mange kilometer, og du i øvrigt løber med høj hastighed og evt. intervaller, så får du brug for et løbebånd med 3-4 HK. Et kompakt løbebånd duer ikke i den forbindelse.

Fordele ved et løbebånd med motor

Løbebånd reguleres af motor:

For nogle kan det være en fordel, at motoren starter og regulerer løbebåndet, i det det er mindre anstrengende.

Stigning

I modsætning til et løbebånd uden motor, så kan du justere på hastigheden elektronisk fra løbebåndet. Du skal altså ikke til at stige af for at justere på stigningsniveauet.

Flere features

Der er mange flere features, som vises i løbebåndets skærm, på et løbebånd med motor end på et løbebånd uden motor. Som en feature, så er det ikke ualmindeligt at finde 20-30 træningsprogrammer, som er indbygget i et løbebånd med motor. Og typisk så kan du synkronisere al din træning med diverse apps, som passer til løbebåndet.

Velegnet til lange løbeture

På et godt løbebånd med motor kan man træne længere distancer. Et løbebånd med 3-4 HK kan sagtens bruges til maraton løb, og det kan også bruges til at træne sig op til at kunne holde til udendørtræning.

Det er betydeligt mere skånsomt for led og muskulatur at løbe på løbebånd pg.a. affjedringen i båndet. Når du løber udendørs, så er der ingen affjedring udover den, som du får fra dine løbesko.

Ulemper ved et løbebånd med motor

Kræver elektricitet:

Det er nødvendigt med elektricitet, og du kan derfor ikke placere det vilkårligt, ligesom du kan med et løbebånd uden motor.

Skriv en kommentar