Romaskine træning

Hvorfor træne i en romaskine?

Når du træner i en romaskine, så træner du baller, ben, core, ryg og arme. Du kan indstille sværhedsgraden (dragfaktor) til rotrækkene, så det kan føles tungt og hårdt at ro, hvilket kan give dig noget styrketræning med i din træning. Således kan roning både kombinere styrketræning og kondition, og du kan derfor få en flot og trimmet krop via romaskine træning.

En anden fordel ved at træne i en romaskine er, at træning i en romaskine er forholdsvist skånsomt for leddene sammenlignet med fx løbetræning. Når du træner i en romaskine, så får du ikke samme stødpåvirkninger, fordi du ikke henholdvis sætter af og lander på foden, som du gør under løb.

Concept 2 romaskine. Romaskine træning

Romaskine træning og muskler du træner

Ben og baller

I begyndelsen af bevægelsen eller rotaget, er det ben,- og ballemuskulatur, der aktiveres. Især m. quadriceps, som er musklen fortil på låret, belastes. Men også m. gluteus maximus (ballerne) og hamstrings (bagsiden på låret) arbejder.

Overkrop – ryg og mave

For at beskytte dig selv mod lændesmerter, er det vigtigt at holde en spænding i mavemusklerne. Dette holder din rygsøjle stabil. De andre rygmuskler trænes også effektivt i en romaskine. M. Trapezius og rhombemusklen arbejder sammen for at trække skulderbladene sammen, og vingemusklen (m. latissimus dorsi) trækker armene bagud. 

Overkrop – arme

Udover rygmusklerne træner du også bagsiden af skuldermusklerne. I afslutningen af ro-bevægelsen aktiveres biceps og underarmene, når du trækker armene ind mod brystet.

Er det nemt at bruge en romaskine?

Det er nemt at bruge en romaskine, selvom der er lidt teknik i det, der skal læres. Mange begår den fejl, at de bruger armene for meget og benene for lidt. Man ser fx nogle, der slet ikke får bøjet i benene og nærmest kun bruger armene.

Det er vigtigt, at du bøjer i benene, og du kan bøje så meget, at vinklen bliver 90 grader, ligesom når du laver squats. Når du så sætter af (benene strækker), så bøjer armene, fordi du trækker rotaget til dig. Du kan få nogle fif til klassiske begynderfejl i nedenstående video:

https://www.youtube.com/watch?v=umGWGuvtO8M

Risiko for skader ved en romaskine

Skadesrisikoen er lille ved træning i en romaskine, fordi belastningen fordeles over hele kroppen, og fordi du ikke har stødpåvirkninger, som vi var inde på.

Hvad er ulemperne ved en romaskine?

Hvis der er en ulempe, så er det den tekniske del, som dog ikke er så svær at lære. Derudover kan der være teknik i forhold til ind,- og udånding. Da træning i en romaskine er skånsomt over for leddene i forhold til løbetræning, så får man ikke styrket ledstrukturer på samme måde som ved løbetræning (forudsat, at man husker at tage sine fridage, så man kan restituere).

Ulemper

  • Ikke-vægtbærende træning
  • Tager lidt tid før, at man får helt styr på teknikken

Fordele

  • Træningen involverer hele kroppen.
  • De store muskelgrupper er aktive (baller, lår, core, ryg og arme). Dette er en fordel, hvis man fx ønsker at tabe sig.
  • Ikke-vægtbærende træning som ved løb. Romaskinen er derfor god, hvis du ikke tåler stød i knæe Romaskinen er derfor også velegnet til personer med høj kropsvægt. En høj kropsvægt giver meget store ledbelastninger under løb. Disse belastninger undgår du ved træning i en romaskine.

Hvornår er romaskinen et godt valg

Når du får lært teknikken, så er romaskinen et godt valg, hvis du vil have en træning, der træner  hele kroppen. Romaskine træning kan både give dig en bedre kondition og en trimmet krop, fordi du kan justere på, hvor hårdt det skal være for hvert rotræk. Rotræningen er skånsom over for led i forhold til løb. Er du overvægtig, så er romaskinen derfor et bedre valg end at løbe en tur.

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page