Sådan forbedrer du din søvn

I denne artikel: “Sådan forbedrer du din søvn” kigger vi på, hvad du kan gøre for at sove bedre om natten. Vi tager udgangspunkt i dokumentaren: “The truth about sleep”, som er lavet af læge og journalist Dr. Michael Mosley – manden bag 5:2 diæten. Du kan se hele dokumentaren i videoen, vist herunder:

Her er, hvad du kan gøre for at få en bedre søvn

1. Spis 2 kiwier 1 time før du går i seng

Et studie viser, at hvis man spiser 2 kiwier 1 time før man går i seng, så kommer man til at sove bedre. I dokumentaren har man forsøgspersoner der har dårlig søvn. En af forsøgspersonerne skal derfor prøve at spise 2 kiwier 1 time inden sengetid for at se, om det har nogen effekt. Det viser det sig at have, hvor forsøgspersonen opnår en langt bedre søvn, end han havde før. Altså det samme resultat, som studiet viser.

2. Undgå blåt lys 2 timer før sengetid

Vi udsættes for blåt lys, når vi ser fjernsyn og bruger vores mobil, Ipad eller tablet. I dokumentaren fortæller fagpersoner, at det påvirker søvnkvaliteten negativt.

3. Få dagslys nok

Til gengæld er det vigtigt for søvnkvaliteten, at man får dagslys nok. Når så det bliver mørkt, så bliver man nemmere træt, hvis man har fået lys nok i løbet af dagen.

4. Få kostfibre nok

Den god tarmfunktion er meget vigtigt i forhold til at få en god nattesøvn og her spiller kostfibre en stor rolle. Michael Mosley er den forsøgsperson i dokumentaren, som skal spise flere kostfibre.

Han får det så igennem pulver, som er en meget koncentreret form for kostfibre.

Man kan også spise godt med grønne og gule linser, kikærter og bønner. Havregryn er også spækket med kostfibre. Man ved nu, at en god fordøjelse påvirker hele kroppen – inkl. hjernen.

Og hvis ens fordøjelse er dårlig, så har det negativ effekt på hele kroppen. Men det er så først for nylig, at man ser en direkte sammenhæng mellem fordøjelse og søvn.

5. Dit soveværelse skal have den rette temperatur, der passer til dig

Temperaturen i dit soveværelse påvirker også din søvnkvalitet, viser dokumentaren. Det er derfor vigtigt, at du får en følelse af, hvilken temperatur der passer til dig.

6. Dyrk aerob træning sent om eftermiddagen

Aerob træning er fx løb, cykling og roning. Det er bedst for søvnen, hvis du kan træne aerob træning sent om eftermiddagen og gerne af ca. 45 minutters varighed med moderat intensitet. Dette viser dokumentaren også har positiv effekt på din nattesøvn.

7. Mindfullness kan give en bedre søvn

En væsentlig årsag til at man sover dårligt er stress. Hvis hovedet er fyldt med tanker, inden at man går i seng, så sover man oftest dårligere, end hvis man har mindre tankemylder. For at få mindre tankemylder har mindfullness vist sig at være effektivt.

8. Undgå koffein 12 timer før sengetid

Koffein opkvikker, og hvis du derfor har koffein i hjernen, når du vil sove, så er det især sværere at falde i dyb søvn. Mange studier viser, at koffein ikke bare er i kroppen i 4-5 timer men helt op til 12 timer. Man tænker måske ikke lige over, at man måske er en koffein junkie.

Det er jo meget almindeligt som dansker at drikke 4 til 5 kopper kaffe fordelt på skæve tidspunkter. Hvis du er en af dem, der drikker kaffe om eftermiddagen, så kan du prøve at drikke dine kopper inden kl 10 for at se, om det giver dig en bedre søvn.

9. Vælg en god seng

Det er også vigtigt, at du sover i en god seng. Den skal hverken være for blød eller for hård. Hvis den er for blød i forhold til din kropsvægt, så øger du kroppens stresshormon cortisol. Du kan se et udvalg af senge i høj kvalitet her.

Konklusion – Sådan får du en bedre søvn

I dette indlæg: “Sådan forbedrer du din søvn” har vi gennemgået 9 råd, som ifølge dokumentaren skulle påvirke din søvn positivt. Du kan eksperimentere lidt selv…

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page