Sådan træner man med kettlebells

Kettlebells er populære blandt mange, og der er fx meget holdtræning i fitnesscenteret, hvor man træner med kettlebells. For kettlebells kan inddrages i forbindelse med alle træningsformer – Crossfit, pilates, yoga, HIIT, boldspil osv.

Kettlebells er også gode i forbindelse med hjemmetræning, for man kan nemt træne hele kroppen igennem med en eller to kettlebells.

Det gode ved kettlebells er, at de er nemme at træne med, og så kan man både træne sin kondition og få opbygget muskler via relativt få øvelser – fx 4-5.

Du kan klikke her (åbner et kettlebell-program i pdf) for at få et hurtigt overblik over nogle øvelser, som du kan træne med kettlebells. Hvis du klikker på øvelsen, så afspilles der en video, så du kan se, hvordan den trænes. Der er også en øvelsesbeskrivelse.

Du kan købe kettlebells her

Kettlebell-programmet viser, hvordan man træner med kettlebells

Så i kettlebell-programmet kan du få inspiration til øvelser, som du kan træne med kettlebells. Det svære er dog at vurdere på, hvor tunge ens kettlebells skal være.

Derfor er det en god ide at printe programmet ud og gå i fitnesscenteret. Der kan du så afprøve de forskellige kettlebells og finde den vægtklasse, der passer til dig, inden at du evt. køber dig nogle til hjemmetræning.

I fitnesscenteret kan du også få en instruktør til at træne kettlebell øvelserne med dig, så du er sikker på, at du har styr på teknikken, inden at du begynder at træne med dem derhjemme.

Få inspiration til flere kettlebell øvelser

Du kan også finde flere kettlebell øvelser i vores kettlebell-øvelsesbibliotek. Der er videoer af en instruktør, der viser hele 16 kettlebell-øvelser, og viser hvordan man træner med kettlebells.

At træne med kettlebells kræver først og fremmest en god teknik

Når man træner med kettlebells, så er det, som omtalt, især vigtigt at få styr på teknikken. For når man træner med kettlebells, så er øvelserne typisk mere komplekse, fordi bevægelserne sker over flere led. Der er ikke bare tale om en biceps curl, hvor bevægelse går op og ned.

Hvis du fx vil lave et dødløft med en kettlebell, så sker bevægelsen både over knæ,- og hofteled. En simpel øvelse som dødløft med kettlebells aktiverer også mange muskler på én gang. Du kan se, hvilke muskler der trænes her.

Og det er generelt tilfældet, at man aktiverer mange muskler samtidigt, når man træner en kettlebell øvelse, fordi en øvelse typisk består af flere deløvelser. Fx kan sving føre til clean som kan føre til overhead press.

Træning med kettlebells involverer oftest mange sving

Kettlebells er designet til at svinge med, og derfor er de fleste kettlebell-øvelser forbundet med et sving. Det kan du se, når du åbner kettlebell-programmet.

De mest almindelige sving-øvelser med kettlebells er to-hånds-sving og en-hånds-sving, men man kan så kombinere et sving med et clean og et overhead-press.

At træne med kettlebells er funktionel træning hvor man hele tiden er i bevægelse

En af grundene til at kettlebell træning er populær er, at træningen hurtigt kan blive funktionel (læs evt.: Funktionel træning). Funktionel træning betyder kort sagt at træningen er funktionel og betyder, at den generelt set nemt kan overføres/har gunstig effekt til andre træningsformer.

Modsat funktionel træning er fx træning i træningsmaskiner. Her er øvelsen meget frem og tilbage eller op og ned og stiller derfor ikke krav til balance og koordination.

Derfor kan træning i en træningsmaskine ikke rigtig overføres til andre træningsøvelser, som stiller mere krav til koordination, og hvor bevægelserne går i andre retninger.

Men med kettlebells er det anderledes. Du svinger og kombinerer øvelser med hinanden, og det stiller krav til alt i kroppens bevægelsesmønster – særligt koordination, balance, stabilitet, styrke og udholdenhed.

Og disse elementer indgår oftest i mange andre træningsformer og øvelser, hvorfor overførbarheden er stor. Dvs. træningen er funktionel!

Relaterede artikler

Denne artikel: “Sådan træner man med kettlebells” har givet dig et printklart kettlebell program, som viser, hvordan man træner med kettlebells. Der er videoer og en øvelsesbeskrivelse. Og så linker artiklen ind til øvelsesbiblioteket til kettlebell øvelser, hvor du også kan få inspiration til, hvordan du træner med kettlebells. Andre artikler, der måske vil interessere dig er:

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page