Sådan vælger du den rigtige foam roller

Købsguide af foam rollers af fysioterapeut

foam rollers købsguide

Hvorfor købe en foam roller?

Foam rollers giver dig mulighed for at lave din egen deep-tissue massage også kendt som “selv-administreret myofascial release” (SMR). Processen lader dig bruge din egen kropsvægt – præcist styret til at hjælpe med at stimulere og afslappe dine muskler.

Hvis du allerede har prøvet at bruge en foam roller, så har du måske et had/kærlighedsforhold til den. For det kan være ret smertefuldt at bruge den. Men når så man er færdig, kan man i mange tilfælde mærke en øjeblikkelig effekt – mere afspændt muskulatur!

Nogle oplever øget bevægelse, forbedret blodgennemstrømning og nedsat restitutionstid efter brug af foam rolleren. Så simpel og så effektiv!

Når du køber en foam roller, er der tre hovedovervejelser, du bør gøre dig:

  1. Hårdheden: Foam rollers kan være mere eller mindre hårde. Desto hårdere de er, desto mere ondt gør det at bruge den – men effekten er større.
  2. Foam rollerens overflade: Nogle foam rollers har kanter og knopper på overfladen til at påføre forskellige mængder tryk, mens andre foam rollers er glatte.
  3. Form og størrelse: Foamrollerens form og størrelse påvirker, hvordan du bruger den.


Køb en foam roller her

1. Foam rollers hårdhed

Foam rollers kommer i forskellige hårdheder, hvilket er en primær faktor for, hvor effektive de er til dybdegående massage. Brug af en foam roller, der er for blød kan give utilstrækkelig tryk, mens en foam roller, der er for hård, kan forårsage blå mærker og traumer, som kan resultere i smerter og have en negativ effekt.

Begynder til foam rolleren – pas på ikke at købe en alt for hård en

Hvis du lige er startet med at bruge foam roller, skal du vælge en, der er på den blødere side. Efterhånden som din teknik forbedres, og dine muskler tilpasser sig, kan du gå videre til at bruge en hårdere foam roller. Hårdere foam ruller er også bedre til langtidsbrug, fordi de er mere holdbare. Blødere foam rollers kan blive permanent deforme efter at være blevet brugt nogle gang – også værd at have in mente!

Hvordan ved du, hvor hård en foam roller er?

Farven på foam rolleren kan give et hint om dens hårdhed, hvor hvid er blødest og sort hårdest. Blå og røde ruller har typisk medium hårdhed. Dette kan dog variere fra mærke til mærke. En enkel måde at teste er at klemme foam rolleren for at vurdere deres relative hårdhed. Det kræver selvfølgelig, at du går ind i en butik og ikke køber online. Hvis du vil købe online, så gå efter farven og hør evt. forhandleren.


Foam rollers i forskellige størrelser og former

2. Foam rollerens overflade

Nogle foam rollers har kanter og knopper, der giver dig mulighed for at påføre forskellige trykintensiteter og lave en mere målrettet massage. Andre foam rollers er glatte.

Glatte foam rollers:

Dette grundlæggende design giver jævnt tryk i hele foam rollers længde. En glat foam roller er et godt valg for en, der er ny i brug af foam rollers, fordi trykket ikke er så intenst som med en foam roller med knopper. Også glatte foam rollers er typisk billigere end knoppede.

Knoppede foam rollers:

Efterligning af hænderne på en massør, kanter og knopper på en foam roller kan give mere præcist målrettet massage til at opløse knuder i dine muskler. Mange foam rollers har en række forskellige overflader, så det kan “skræddersys” til dine behov. Nogle knopper er fx større, mere spidse, mere aflange og har anden form end andre.

3. Foam rollerens form og størrelse

Foam rollerens længde:

Lange foam rollers (omkring 91 cm) er alsidige og et godt valg til din første foam roller. De fungerer godt for din ryg, fordi de er lange nok til at spænde over hele din ryg, når de placeres vinkelret på din rygsøjle. De er også mere stabile end kortere foam rollers, når du arbejder på dine quads, hamstrings og andre kropsdele.

Kortere foam rollers (omkring 60 cm) fungerer godt til at målrette mindre områder som arme og lægge. De korteste længder (omkring 10-30 cm) fungerer i træningsområder med begrænset gulvplads. Og så er de nemme lige at tage med sig.

Foam rollerens diameter: De fleste foam rollers er 12-15 cm i diameter, hvilket er en behagelig højde til at lette din krop på og derefter rulle under kontrol. Nogle mennesker vælger 7-10 cm diameter foam rollers til dybere – mere specifikt målrettet massage.

Halvrunde foam rollers: Disse foam rollers ligner en foam roller, der er skåret i to på langs. De bruges til ben- og fodstrækninger og til at massere fodbuerne for at lindre symptomerne på plantar fasciitis.

Relaterede artikler

Denne artikel: “Sådan vælger du den rigtige foam roller” har gennemgået nogle købsovervejelser, man kan gøre sig, inden at man køber sin foam roller. Der er ingen tvivl om, at en foam roller er særdeles effektiv til at udspænde muskulatur. Og den kan derfor forebygge og behandle problematikker forårsaget af for spændt muskulatur, senestrøg eller for stramme artikulære dannelser. Fx kan foam rolleren forebygge en for stram iliotibialis, der kan give løberknæ (Læs evt. artiklen: Løberknæ).

Andre artikler der måske vil interessere dig er:


Køb en foam roller her

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page