Sådan vælger du den rigtige yogamåtte

Købsguide til at vælge den rigtige yogamåtte

Yoga er længe hyldet for dets positive virkninger på sind og krop og hjælper med at opbygge styrke og fleksibilitet. Og yoga kan også hjælpe med at lindre stress og kan forbedre det generelle mentale og fysiske velvære.

Sammenlignet med andre fitnessaktiviteter kræver yoga minimalt udstyr for at komme i gang. Mens de fleste studier tilbyder alt, hvad en nybegynder har brug for, kan investering i din egen personlige yogamåtte, yoga-specifikt tøj og et par andre ting gøre din oplevelse med yoga endnu mere behagelig.


Køb yogaudstyr her

Yogamåtter

Uanset hvor du træner, så er en ordentlig yogamåtte vigtig. At lave yoga på et tæppe, glat håndklæde eller en alt for blød gymnastikpude kan føre til skader.

De fleste fitnesscentre tilbyder yogamåtter til offentligt brug men at have sin egen er noget mere hygiejnisk.

Yogamåtter til forskellige yogastilarter

Selvom der er mange muligheder tilgængelige, så fungerer langt de fleste yogamåtter godt til de fleste yogastilarter. Ofte afhænger dit valg derfor mere af personlige præferencer end om yogamåtten passer til en bestemt yogastilart. Når det er sagt, så er det alligevel udmærket lige at kende til de forskellige typer af yogamåtter, inden man vælger at købe sig en. I det følgende gennemgår vi derfor ting at kigge efter, når man skal vælge sin yogamåtte.

1. Yogamåtte tykkelse og vægt

Yogamåtter spænder fra supertynde og kompakte med en vægt på kun 1 kg – perfekt til at have med sig – til bløde, store bæster, der vejer op til 3 kg.

Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, skal du vælge en måtte, der er omkring 0,3 cm tyk – en ret standard tykkelse. Disse måtter er fremragende, fordi de giver en solid kontakt til gulvet, hvilket hjælper med stabilitet under en række forskellige yogastillinger/positurer.

Sammenlignet med tykkere måtter er de også mindre tilbøjelige til at komme i vejen for dig, når du bevæger dig fra stilling til stilling.
Fordele ved de tyndere yogamåtter

Tyndere måtter kan hjælpe med at øge stabiliteten til yogastilarter med mere aktive stillinger eller afbalancerede, fokuserede stillinger. Se efter yogamåtter med ujævne overflader – fx med små knopper – for at bevare et bedre greb, når stillingerne bliver mere anstrengende.

Fordele ved de tykkere yogamåtter

Tykkere måtter giver ekstra støddæmpning og er bedst til mere terapeutisk brug. Hvis du kan lide liggende-yogastilarter – en stil med færre stillinger, som du for eksempel holder længere, foretrækker du måske en blødere, mere polstret måtte.

Tykkere yogamåtter er også mere behagelige til underarms- og knæliggende stillinger og til yogier med ømme knæ eller ømme led.

Ulempen ved de tykkere måtter

Men hav in mente, at de tykkere måtter kan være sværere at balancere på under stående stillinger.

Yogamåtter til rejsen

Hvis dine yogaplaner inkluderer flyrejser, skal du kigge efter en rejsemåtte, der er specielt designet til have med sig. Rejsemåtter er meget tynde og lette og pakkes nemmere ned end traditionelle yogamåtter, så de er nemme at tage med i bagagen. 


Se et udvalg af de forskellige yogamåtter her

3. Yogamåtte materialer og holdbarhed

Når du vælger materialet til din yogamåtte, kan du vælge alt fra billig PVC til miljøvenlig naturgummi.

Hvilket materiale du vælger vil påvirke måttens pris, vægt, greb og holdbarhed. Generelt holder tykkere måtter længere end tyndere måtter. Når det er sagt, er yogamåttens holdbarhed også relateret til det materiale, måtten er lavet af.

Forskellig materiale på yogamåtter

PVC – materiale

PVC er et plastikbaseret materiale, der er meget holdbart, let at rengøre og giver fremragende gulvgreb. PVC måtter er dog ikke-absorberende og kan blive glatte, når du sveder meget. PVC er latexfri – en fordel for dem med latexallergi, men det er ikke biologisk nedbrydeligt eller så miljøvenligt som andre materialetyper.

TPE (termoplastisk elastomer)

TPE er en menneskeskabt blanding – normalt af plastik og gummipolymerer. TPE yogamåtter kan være mere miljøvenlige end PVC, og nogle er fuldt genanvendelige. TPE måtter er generelt mindre holdbare end PVC måtter af samme tykkelse, men leverer stadig god holdbarhed.

Øko/naturlige yogamåtter

Disse typer yogamåtter kommer fra en række forskellige kilder, herunder naturgummi, økologisk bomuld og jute. Sammenlignet med andre materialer, så giver øko yogamåtter lidt mindre skridsikkerhed/kontakt til gulvet. Økomåtter mangler PVCs tiår lange holdbarhed, men de topper listen, hvis bæredygtighed er din prioritet.


Dit yoga tøj

Selvom det mest behagelige fitnesstøj vil være tilstrækkeligt til yoga, skal du huske på, at du under yoga kan indtage stillinger, hvor du står på hovedet eller bredbenet stillinger.  Sørg derfor for at købe dig noget yogatøj, der giver stor bevægelsesfrihed og forhindrer ærmer eller bukseben i at blive fanget i snoninger eller under fødderne. 

Stofydelse på yogatøj

Afhængigt af hvilken type yoga du dyrker, kan du generere meget varme svede en del. Det meste yogatøj er lavet af fugttransporterende syntetiske stoffer, der også tilbyder hurtigtørrende komfort – en god funktion især for entusiaster af hot-yoga. Disse stoffer klæber heller ikke til dig, når du bøjer og strækker dig.

Varme

Du vil måske have et blødt, fleksibelt, langærmet toplag for at holde dig varm i begyndelsen af ​​undervisningen eller under den sidste afslapningsstilling af din træning.

Yoga tilbehør

Yoga håndklæder

At dække din yogamåtte med et håndklæde i fuld længde tilføjer en lang levetid til din måtte og forbedrer hygiejnen. Forskellige måttematerialer absorberer sved med forskellige hastigheder, men håndklæder giver en maskinvaskbar svedbarriere for lettere og mere effektiv renlighed. Det at have sit eget håndklæde giver også et hygiejnisk lag mellem dig og din yogamåtte.

Sådan fungerer de

De fleste måttehåndklæder har grebsnupper på undersiden for at holde håndklædet på plads på din måtte. I modsætning til et typisk bomuldsbadehåndklæde er yogahåndklæder hurtigtørrende og bygget til at absorbere fugt uden at ofre greb og stabilitet under træning.

De fleste behandlere har også et lille håndklæde i nærheden til at tørre sved af under sessionen. Igen – absorberende, hurtigtørrende håndklæder er vejen frem, når man er seriøs med sit yogaudstyr!


Yoga rekvisitter

At etablere korrekt tilpasning tidligt er afgørende for at få mest muligt ud af din yogatræning.

Remme og klodser hjælper begyndere til yoga med begrænset fleksibilitet med at opnå bedre fleksibilitet. De fleste fitnesscentre har dem til offentligt brug og med vejledning fra en kyndig instruktør kan hjælpe dig med at vurdere, hvad der fungerer bedst til dine behov.

Yogatasker 

Selvom det bestemt ikke er nødvendigt, så forhindrer en yogataske eller en simpel letvægtsslynge at din yogamåtte ruller ud på uhensigtsmæssige tidspunkter og lader dig holde hænderne fri på vej til undervisningen (så du kan cykle, bære din latte osv.). En yogataske kan også beskytte din måtte mod regn, sne og snavs under transport, hvilket forlænger dens levetid.

Nogle tasker tilbyder ekstra plads til håndklæder, tilbehør og skiftetøj, hvilket gør turen fra hjem til studie mere bekvem.

Relateret indhold

Denne artikel: “Sådan vælger du den rigtige yogamåtte” har været lidt omkring i forhold til ting at overveje, inden at man køber sin yogamåtte. Hvis du har brug for nogle øvelser, så er der videoer og vejledning til øvelserne i følgende indlæg:


Køb yogaudstyr her

Skriv en kommentar

You cannot copy content of this page