Udespa til nedgravning

Udespa til nedgravning

Klik på knappen for at se et udvalg af udespa til nedgravning.


Se udvalg


Udespa til nedgravning

Udespa til nedgravning og effekten på ømme muskler

Hvis du ikke er vant til at træne, så kan det gøre ekstra ondt i dine muskler efter træningen. DOMS (delayed onset muscle soreness) indtræder typisk efter 24 timer, og ømheden topper oftest efter 48 timer for derefter at blive bedre. Men er der egentlig noget, du kan gøre for at lindre disse smerter?

Der er flere ting, som du kan gøre. Én af dem er, at du kan lade dig glide ned i dit udespa, som du har nedgravet i haven og bare lad dig synke ned i det beroligende varme vand. Det hjælper nemlig på ømme muskler (se senere).


Udespa til nedgravning

Udespa til nedgravning er lidt af en investering

Et udespa til nedgravning er lidt af en investering, for det er jo ikke helt billigt. Og det er bl.a.  ikke billigt, fordi et udespa har nogle tekniske funktionaliteter, som fx regulering af vandtemperatur og vibrationsniveauer – altså hvor kraftig en masserende effekt vibrationerne skal have. 

Derudover er der aromaterapi samt vandfald med farveskift som indstilles på touch displayet. Det er bare lækkert, og så er dit udespa lige ude i haven eller nedgravet på din terrasse i forlængelse af din udestue, eller hvor du nu ønsker at nedgrave det. Mulighederne er mange!

Ophold i dit udespa og effekten på ømme muskler

For at komme nærmere ind på et udespa og effekten på ømme muskler, så skal vi ind på noget, der hedder hydroterapi eller bare vandkur. 

Vandkur er en alternativ behandlingsform, som går ud på, at man bruger vand til at lindre og fjerne smerter psykiske som fysiske. 

I fysioterapeutisk sammenhæng så benytter man vand i forhold til at drage fordele af vandets skiftende temperaturer, som kan stimulere blodcirkulationen og på den måde lindre eller helt fjerne smerter – dog oftest kortvarigt. 

Patienter med mange smerter kan lettere dyrke motion i vand ved blot at bruge vandet som modstand under forskellige bevægelser. Hvis du derfor døjer med smerter, som eksempelvis skyldes arthritis eller noget andet, så er det oplagt at have en udespa til nedgravning, i det at du kan tage den i brug, så ofte du vil og den vej igennem lindre smerterne.

Det sker der i din krop, når du træner

Når du træner, så øges energibehovet til bl.a. de muskler, der er aktive under træningen. Det øgede energibehov gør, at kroppen øger sin forbrænding, fordi energien sker via forbrændingsprocesser. 

Hvis du træner aerob træning, som er kredsløbstræning, så får du din energi via forbrænding af kulhydrater, som igangsættes via iltprocesser. 

Hvis du træner anaerob træning så udvindes energien via forbrænding af kreatinfosfat, som ikke kræver ilt. 

Men uanset, om du træner det ene eller det andet, så er der tale om forbrænding, og det er derfor forklaringen på, at motion kan hjælpe med at forbrænde fedt – dog er aerob træning klart at foretrække, fordi der forbrændes mere end ved anaerob træning. 

Når du føler udmattelse i din træning, så er det fordi, at dine muskler er tappet for energi – enten fordi at der ikke kan forsynes med flere kulhydrater (aerob træning), eller fordi kreatinfosfat-lagrene er ved at være tømt (anaerob).

I første eksempel – under aerob træning – så opstår der, under udmattelse, det, som vi kalder for mælkesyre eller laktat. 

Når du udmatter dig til mælkesyre-grænsen, så ved du, at du har presset dig selv tilstrækkeligt og med 24-48 timers restitution vil din formkurve være at finde på et højere niveau end før. 

Ophold i dit udespa til nedgravning fremmer restitutionen

Efter det hårde workout, så er det som sagt en god ide at tage en tur i dit udespa, fordi det fremmer restitutionen pg.a. øget blodgennemstrømning til den ømme muskulatur. Muskler, led og vævsstrukturer ernæres via forsyninger, som findes i blodet. 

Så desto mere blod der strømmer forbi, desto mere kan muskler, led og vævsstrukturer blive ernæret og dermed heale sig selv og bygge sig stærkere efter at være blevet nedbrudt under træningen. 

Denne proces – nedbrydning og efterfølgende opbygning, er hele ideen med at træne, fordi det er sådan, at man opbygger sin form. Som sagt, så ved man, at restitutionen går hurtigere, når der flyder meget blod til den nedbrudte muskulatur. 

Denne øgede blodgennemstrømning kan man selvfølgelig også få ved at dyrke motion, men så nedbryder du endnu mere. 

Og det er derfor, at det er smart med en udespa til nedgravning, fordi du netop får en øget blodgennemstrømning uden at nedbryde yderligere. 

Du skal bare ligge i det dejlige varme vand og lade dig massere af vandets pulseren mod dine ømme muskler.

Hydroterapi i et udespa til nedgravning har positiv effekt på kroppen

Et studie belyser, hvilken effekt hydroterapi i et udespa til nedgravning kan have på kroppen. Studiet viser f.eks. at et ophold i et varmt udespa øger mængden af somatotropin, som er et væksthormon, som fremskynder reparation af celler. 

Derudover fandt studiet, at stresshormonet, kortisol, er mindre, når man opholder sig i et varmt udespa. Alene disse positive påvirkninger på kroppen efter træning er nok til at konkludere, at ophold i et udespa fremmer restitutionsprocessen.

Massageeffekt i dit udespa til nedgravning

Dette studie påviser, at massage har en positiv effekt på DOMS. I et udespa til nedgravning kan du via touch displayet indstille til, at vandet skal boble, hvorfor du kan få en massageeffekt ved at opholde dig i dit udespa.  

Hvilket udespa til nedgravning skal du vælge?

Indlysende nok, så bør kvaliteten af dit udespa til nedgravning spille en stor rolle i din købsbeslutning, fordi et udespa er lidt af en investering. Men hvad menes der egentlig med kvalitet, når man taler om et udespa til nedgravning?

Der er fx sådan noget som:

  • Varmeisolering
  • Materialet – hvad er udespaet lavet af?
  • Er materialet hærdet eller ej?
  • Teknologi og funktioner
  • Vedligeholdelse
  • Styresystemet

Varmeisolering af dit udespa

Nogle udespa har en bedre varmeisolering end andre, og nogle udespa til nedgravning er fx også isoleret i bunden. Graden af varmeisolering er tæt forbundet til det materiale, som dit udespa er lavet af og her er akryl helt klart at foretrække, fordi det er det materiale, der holder bedst på varmen. 

Udespa

Materialet på dit udespa 

Akryl er det bedste materiale på et udespa til nedgravning, fordi det, som omtalt, holder bedst på varmen, men akryl er også et slidstærkt materiale, så holdbarheden er i top. 

Er materialet på dit udespa hærdet eller ej?

Det er værd at bemærke under forhandlerens produktbeskrivelse om materialet på udespaet er hærdet eller ej. Et hærdet materiale er mere holdbart end et uhærdet, men et udespa kan også være hærdet af flere omgange, hvilket så bare er endnu bedre. Du bør forholde dig meget kritisk over for et udespa, som har et uhærdet materiale, idet sådant et udespa umuligt kan have særlig god holdbarhed.

Teknologien på dit udespa

Teknologi er det, der styrer funktionaliteterne på dit udespa. Teknologi er fx et touch display, hvorigennem du kan regulere funktionaliteter som varmeregulering, bobler, boble-styrke, lokation på bobler – fodmassage, rygmassage og nakkemassage. 

Derudover regulering af vandtemperaturen, så du evt. – hvis dit udespa tillader det,- også kan tage koldtvandsbade. Teknologi kan også være, at du styre tilhørende funktionaliteter via en remoter/fjernbetjening. 

Slutteligt kan en funktionaliteter være AmbiFall vandfald med farveterapi eller AquaSent aromaterapi, som findes i nogle typer udespa til nedgravning. Viva Spa er fx udstyret med sådanne funktionaliteter.

Vedligeholdelse af dit udespa

Altid hør forhandleren omkring vedligeholdelse af dit udespa. Det er vigtigt, at du får en følelse af, at forhandleren har helt styr på, hvordan man vedligeholder et udespa, så du kan få grundig vejledning – også efter at du har købt det. 

Ideelt set så har forhandleren et showroom, hvor du kan komme ind og se de forskellige udespa, og hvor du også kan blive vejledt i, hvordan du vedligeholder det. Det lader sig også gøre igennem denne forhandler.  

Styresystemet på dit udespa til nedgravning

Der er også forskel på styresystemer på udespa. Det mest kendte styresystem er det amerikanske Balboa, som er anerkendt verden over. 

Hvis du finder et udespa til nedgravning med Balboa som styresystem, så ved du, at styresystemet er helt i top. En fordel ved at vælge styresystemer, som er verdenskendte er også, at det er nemmere at finde vejledning omkring det. 

Bare youtube det og du kan finde en masse info.

Har forhandleren af udespa til nedgravning finansiering som mulighed?

At anskaffe sig et udespa til nedgravning er lidt af en investering, så det er måske rart for dig, hvis der er mulighed for løbende afbetaling af dit udespa. Denne forhandler samarbejder med Basisbank og tilbyder løbende afbetaling. 


Se udvalg

You cannot copy content of this page