Vælg den rigtige motionscykel

Sådan vælger du den rigtige motionscykel

Denne artikler vejleder i forhold til køb af en motionscykel og kommer mere i dybden omkring de tekniske data, features og andre ting, som er vigtige at se på, når man udvælger sin motionscykel. 

Der eksempelvis stor forskel på trådet på de forskellige motionscykler.

Dvs. hvor jævnt og glidende det føles, når du træder i pedalerne. Ved de helt billige motionscykler kan man risikere, at det føles ujævnt og hakkende i det, når man cykler hurtigt eller med høj belastning.

Man kan få en god ide om, hvor godt trådet er ved at kigge på de tekniske data.

Men inden at du læser artiklen, så kan du starte med at afspille videoen, hvor en specialbutik, der er kendt for sin høje kvalitet, giver vejledning i køb af motionscykler.

https://www.youtube.com/watch?v=8k4PyT-qBZM

Tag et kig hos specialbutikken

Vælg den rigtige motionscykel

Når man skal vælge sin næste motionscykel, så skal man altid huske at læse de tekniske data til hver motionscykel, for det er de rå facts om motionscyklen.

En produktbeskrivelse er også fin at kigge på, fordi den kan uddybde omkring features og tekniske data, men den er typisk også sælgende. Dvs. at man skriver i et fængende og sælgende sprog, der kun taler godt om motionscyklen.

Men hvad siger de tekniske data? Det er det interessante.

Vejledning i motionscyklens tekniske data

Herunder kan du se eksempler på tekniske data/specifikationer. Nogle forhandlere viser flere tekniske data ud fra deres motionscykler, end hvad andre gør. Desto flere tekniske data, desto bedre.


vælg motionscykel ud fra tekniske data
I de tekniske data, som er vist i 3 eksempler ovenfor, får man hos 2 af dem at vide, hvilket bremsesystem, der anvendes. Bremsesystemet i kombination med størrelsen på svinghjulet har betydning for motionscyklens tråd.

Specialbutikkens motionscykler er alle rene i trådet, og det er bl.a. fordi, at de ikke har nogen motionscykler, som har et for let svinghjul.

Et for let svinghjul er fra 2-5 kg. Her kan der være en risiko for, at svinghjulet ikke er stort nok til at kunne regulere den kinetiske energi, som dannes, når du cykler. Desto hurtigere du cykler og desto mere modstand du har på, desto mere kinetisk energi produceres der, og kravet til svinghjulets vægt bliver derfor større.

Hvis svinghjulet ikke kan håndtere energien, så bliver trådet ujævnt og hakkende. Omvendt, hvis svinghjulet kan klare opgaven, så forbliver trådet jævnt og glidende selv under høj hastighed og høj belastning.

Værd opmærksom på relationen mellem svinghjulets vægt og antal modstandsniveauer

Typisk hænger det derfor sådan sammen, at desto tungere svinghjulet er, desto flere modstandsniveauer har motionscyklen, fordi svinghjulet kan klare, at du sætter meget modstand på. I de helt billige motionscykler, hvor svinghjulet er under 5 kg, ser man ofte at modstandsniveauerne er meget få. På den måde hænger disse to størrelser fint sammen i de fleste motionscykler, men du kan også risikere, at der er et mismatch, sådant at du rent faktisk godt kan sætte meget modstand på, selvom svinghjulet ikke kan klare det.

Derfor – hvis du finder en motionscykel med et svinghjul på under 5 kg, så lad være med at købe den online. Find enten en motionscykel med et tungere svinghjul eller besøg forhandleren og prøv den motionscykel af, som har et svinghjul på under 5 kg. Så kan du selv mærke, hvordan trådet føles.

Motionscyklens computerdata

Der kan også være forskel på, hvilke computerdata der vises i motionscyklens display. De fleste motionscykler viser dog alle de mest gængse data som fx: Tid, kadence, forbrændte kalorier og distance. Men det er ikke alle, der kan vise puls fra et pulsbælte.

Mange motionscykler kan kun vise puls i displayet, hvis du lægger dine hænder på motionscyklens håndtag.

Mange der træner efter pulsprogrammer foretrækker klart, at pulsen hele tiden afspejles i displayet, så man ikke skal til at bøvle med, om nu håndtagene registrerer puls eller ej, og om man nu har for fugtige eller tørre hænder til, at registreringen kan ske. Hvorvidt motionscyklen er modtagelig for pulsbælte eller ej, står næsten altid skrevet under tekniske data eller i produktbeskrivelsen.

Motionscyklens træningsprogrammer

De fleste motionscykler har træningsprogrammer, men der kan være stor forskel på, hvor mange de enkelte motionscykler har. I de 3 eksempler spænder det mellem 10 til 15 træningsprogrammer, men der er også motioncykler med mange flere. Se fx den viste motioncykel, herunder:


vælg den rigtige motionscykel
Tag et kig hos specialbutikken

Bluetooth og opkobling med tablet og smartphone

Nogle motionscykler har bluetooth (feature), så du kan koble din Ipad eller smartphone til motionscyklen. Dette gør det bl.a. muligt at følge endnu flere træningsprogrammer, fordi du bare kan hente en applikation, der har programmer. Hent fx gratis applikationen iConsole+ og følg nogle af programmerne i appen.

Når en motionscykel har bluetooth, så er den bare mere spændende, fordi du netop kan koble den til applikationer. iConsole+ gør det også muligt at simulere din træning. Dvs. at du kan cykle alverdens ruter, som du kan finde på Google maps. Og så kan du se ruten i 3D. På den måde kan du “cykle rundt i verden”, selvom du sidder hjemme i stuen og måske finder du inspiration til steder at besøge, imens du cykler.

 

Motionscyklens maksimale brugervægt

Der er også sådan noget som motionscyklens maksimale brugervægt, som kan variere rigtig meget. Nogle holder til 100 kg. Andre til 200 kg. Som det blev sagt i videoen, så har specialbutikken motionscykler med en maksimalbruger på 200 kg. Så hvis du er blevet tung med årene, så kan du sagtens finde en motionscykel, der holder til din vægt, såfremt den ikke overstiger 200 kg. 

Motionscyklers øvrige features

Når du skal vælge din motionscykel, er features også vigtigt. En feature som bluetooth har vi gennemgået, men en anden feature er fx, om motionscyklen kan kobles til et softwareprogram, så du kan cykle ruter rundt omkring i verden mod andre. Hvis du køber en Kettler motionscykel, så kan du fx koble softwareprogrammet Kettler World Tour til din motionscykel. Her får du en fantastisk god grafik, og du kan fx cykle Alpe d´huez. Du kan cykle mod andre, cykle alene eller være med i et team, som cykler mod andre teams. Dette er der skrevet mere om i artiklen: Cykelsimulator alpe d´huez.

Husk at det er alle Kettlers motionscykler, som kan kobles til Kettler World Tour og kun Kettlers motionscykler.

Nedenfor er vist 2 forhandlere, som sælger Kettlers motionscykler. Og så er der et link til softwareprogrammet, hvis du vil læse nærmere om dette.


Forhandler


Forhandler


Softwareprogrammet

Afslutning på vælg den rigtige motionscykel

I denne artikel: Vælg den rigtige motionscykel har vi gennemgået de vigtigste tekniske data og features. Opsummeret, så pas på med at købe motionscykler online, hvis svinghjulets vægt er på under 5 kg.

Hvis svinghjulet er fra 8 kg og opefter, så er det helt i top, og trådet vil med stor sandsynlighed være godt. Du kan tage et kig hos nedenstående forhandlere, som alle er gode til at vise tekniske data på deres motionscykler.


Tag et kig hos specialbutikken


Gå til en forhandler


Gå til en forhandler


Gå til en forhandler

You cannot copy content of this page